Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Οι δανειστές απειλούν την Ελλάδα με διακοπή χρηματοδότησης

Οι δανειστές απειλούν την Ελλάδα με διακοπή χρηματοδότησης
Πηγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι η Μέρκελ και υπόλοιποι εταίροι δεν θα καθήσουν με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής για ένα πρώτο τετ α τετ.
Ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα ότι δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τη συζήτηση για τη διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα.
Σε συνέντευξη της η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά για το ενδεχόμενο ενός κουρέματος: «Υπήρξε ήδη μία οικειοθελής παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες χάρισαν στην Ελλάδα ήδη δισεκατομμύρια. Δεν βλέπω ένα περαιτέρω κούρεμα χρέους», σημειώνει.
Σε ερώτηση εάν η ευρωζώνη θα άντεχε μία έξοδο των Ελλήνων, δηλώνει: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και τόνισε ότι περιμένει το σχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εταίρους. «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, εάν αυτές οι χώρες κάνουν δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άσκησε έντονη κριτική στη διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι δεν θέλει πλέον να συνεργαστεί με τους δανειστές πάνω στη βάση που ίσχυε ως τώρα, τότε το θεωρώ ανεύθυνο» είπε ο Μάρτιν Σουλτς και συνέχισε: «Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει κατ' αρχήν τάξη στην κυβέρνησή του».
Ταυτόχρονα ο κ. Σουλτς απέρριψε το ενδεχόμενο διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης χρέους, με το επιχείρημα ότι για κάτι τέτοιο «μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της».
Είναι προφανές πως οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι από τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και το... μπαϊράκι που "τόλμησε" να σηκώσει ο κ. Τσίπρας.
Οι ίδιοι δηλώνουν πως "δεν θα τους περάσει του κ. Τσίπρα και διαμηνύουν πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίσει την σκληρή στάση απέναντί τους τότε και εκείνοι θα λάβουν τα μέτρα τους εναντίον της Ελλάδας.
Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι δεν θα δανείσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών... Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν.
Ειδικότερα για το ελληνικό χρέος το μέλος της ΕΚΤ ανέφερε ότι «μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δε μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση».
Συνάντηση Βρουφάκη – Σαπέν στο Παρίσι
Την ίδια ώρα, κρίσιμη συνάντηση θα έχει την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι.
Μία συνάντηση που άλλαξε... τόπο και χρόνιο μετά το δείπνο Σουλτς - Ολάντ - Μέρκελ...
Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών θα μετέβαινε τη Δευτέρα το πρωί στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Παρίσι, αλλά τελικά ταξιδεύει σήμερα για την "Πόλη του Φωτός", όπου την Κυριακή, θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Click4more: Γιατί άλλαξε η συνάντηση του Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του
Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου