Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Εντονη φημολογία για τουρκική επέμβαση στη Συρία

Εν μέσω έντονης φημολογίας στον τουρκικό Τύπο για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προήδρευσε μίας σημαντικής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εντονη φημολογία για τουρκική επέμβαση στη Συρία
Η μηνιαία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με την παρουσία του προέδρου Ερντογάν, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, των υπουργών που είναι αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας και του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.
Από τότε που οι Κούρδοι μαχητές εκδίωξαν στα μέσα Ιουνίου τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την πόλη Ταλ Αμπιάν, η ισλαμοσυντηρητική ηγεσία της Τουρκίας έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει ποτέ την εγκαθίδρυση ενός νέου Κράτους» στη βόρεια Συρία, αναφερόμενος σε μια αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Συρίας που θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για τα 15 εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας.
Χθες το βράδυ, ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να απαντήσει «σε κάθε ενδεχόμενη απειλή στα σύνορά της».
«Το έθνος μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν ένα ειρηνικό περιβάλλον στην χώρας μας» τόνισε ενώπιον των δημοσιογράφων.
«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, εάν η Τουρκία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο 'κήπος της ειρήνης' απειλείται, είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο» υπογράμμισε ο ίδιος.
«Θα λάβυμε όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο να μειώσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων».
Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία με στόχο να απωθήσει μακριά από τα σύνορά της τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και να εμποδίσει την ίδια ώρα την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων, που πρόσκεινται στους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Σαμπάν Ντισλί, ένας σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η συνεδρίαση είναι πιθανό να αποφασίσει την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας "επικίνδυνους" τόσο τις Κουρδικές δυνάμεις όσο και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν στην πράξη. Ωστόσο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με στόχο να επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να επιτίθενται εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται πλησίον της τουρκικής μεθορίου.
«Η Τουρκία δεν θα αναλάβει μονομερή δράση στη συριακή πλευρά των συνόρων ανεξαρτήτως του διεθνούς συνασπισμού. Η στάση μας επ' αυτού είναι ξεκάθαρη» σημείωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.
"Όμως δεν θέλουμε οι συνοριακές πύλες μας να βρεθούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους ή των κουρδικών δυνάμεων», πρόσθεσε.
έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου