Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Το παρασκήνιο της παραίτησης Σαμαρά

Λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, βουλευτές και στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης άρχισαν με δηλώσεις τους να βάλλουν κατά της ηγεσίας του κόμματος του ζητώντας την παραίτησή του κ. Σαμαρά χρεώνοντας στον ίδιο τις ευθύνες της ήττας.
Ο κ. Σαμαράς, αφού είχε μία μακρά συζήτηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο και προόριζε ως μεταβατικό, κλείστηκε στο γραφείο του 3ου με τους στενούς του συνεργάτες ενώ είχε και κύκλο τηλεφωνικών επαφών με συνομιλητές του εντός και εκτός πολιτικής. Μεσολάβησε, η «μαχαιριά» της Ντόρας Μπακογιάννη με τη διαρροή της πρότασής της να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς και οι δηλώσεις ισχυρών παραγόντων στην οργανωμένη βάση, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη που ζητούσαν, εμμέσως πλην σαφώς, αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. αντίστοιχα, μηνύματα έρχονταν και από άλλα στελέχη αλλά και από τοπικούς παράγοντες στην περιφέρεια.
Ο κύβος είχε ριφθεί. Το μόνον που εκκρεμούσε για τις τελικές ανακοινώσεις ήταν η ενημέρωση του πρώην Προέδρου του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή, με τους δύο άνδρες να συζητούν τηλεφωνικώς τις εξελίξεις και τον Αντώνη Σαμαρά να ενημερώνει για την πρόθεσή του.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Σαμαράς υπέγραψε μία άλλη απόφαση. Με αυτή όριζε τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν και η τυπική εξασφάλιση, προκειμένου ο κ. Μεϊμαράκης να πάρει τη σκυτάλη.
Άλλωστε, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος “ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου