Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Προειδοποίηση Ερντογάν προς τους Κούρδους της Συρίας

Προειδοποίηση Ερντογάν προς τους Κούρδους της Συρίας
Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποτρέψει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν αυτονομία στην κωμόπολη Τελ Αμπιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμά το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία. Ωστόσο, η Άγκυρα βλέπει την πρόοδο των αυτονομιστών Κούρδων, υπό το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, φοβούμενη ότι θα μπορέσουν να υποθάλψουν τον αυτονομισμό των Κούρδων μέσα στο δικό της έδαφος.

Πρόσφατα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν δύο φορές στόχους των Σύρων Κούρδων, αφότου αψήφησαν την Άγκυρα και πέρασαν δυτικά του Ευφράτη ποταμού.

«Αυτό ήταν προειδοποίηση. Συνετιστείτε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό αλλού -η Τουρκία δεν χρειάζεται κανενός την άδεια-, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αψηφήσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον να αποφύγει η Άγκυρα να επιτίθεται σε Κούρδους της Συρίας και να εστιάσει τη στρατιωτική της δύναμη σε στόχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης το PYD ότι διαπράττει «εθνικές εκκαθαρίσεις» στην περιοχή και είπε ότι η υποστήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας ισούται με υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τον Ιούνιο, οι Σύροι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Τελ Αμπιάντ από το Ισλαμικό Χαλιφάτο με την υποστήριξη αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτόν τον μήνα, ένα τοπικό συμβούλιο ηγετών ανακήρυξε την κωμόπολη τμήμα του συστήματος των αυτόνομων αυτοδιοικούμενων «καντονίων» των Κούρδων.

«Το PYD διαπράττει εθνικές εκκαθαρίσεις εδώ των Αράβων και Τουρκμένων» είπε ο Ερντογάν. «Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου