Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Ολάντ: Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός η Γαλλία θα συνεχίσει να σας στηρίζει

                          Ολάντ: Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός-Η Γαλλία θα συνεχίσει να σας στηρίζει
Μήνυμα στήριξης προς τους Έλληνες έστειλε για ακόμη μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την χώρα μας όπως έκανε πάντα, με έργα «και όχι απλώς στα λόγια», όπως σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στην διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ελλάδα και Γαλλία θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη συνεργασίας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην Βουλή.

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση. Χρειαζόταν κουράγιο να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας  σε όλη την ιστορία μας, γιατί έχουμε κοινές άξιες. Μετά από αυτή τη φάση, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη (με την σύναψη της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου) η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην συνομιλία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε σήμερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ήρθα εδώ με επιχειρηματίες που θέλουν να που θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια», σημείωσε ο Φρ. Ολάντ.
«Και εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Πήρε αυτή την απόφαση για να μπει σε μία κοινότητα αξιών», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο και για το μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την δική μας σε αυτή την δοκιμασία:
«Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ... Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας».
Δεν έλειψε επίσης η αναφορά στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Γαλλία, με τους 42 νεκρούς.
«Η χαρά μου θα ήταν πλήρης, αν δεν είχε συμβεί τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία...παρά τη μεγάλη μας χαρά, είμαστε βαθιά θλιμμένοι» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι γαλλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.
Μήνυμα για την συνοχή και την Δημοκρατία
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας, που βρίσκεστε στην Ελλάδα, σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή» δήλωσε από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Φρ. Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ''Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία''. Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά το χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιέςΤο μήνυμα της παρουσίας σας εδώ είναι να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή και η Δημοκρατία στην Ελλάδα, για να ζήσουν οι επόμενες γενιές σε μια καλύτερη Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Κοινή διακήρυξη και ομιλία στην Βουλή
Ο Αλ. Τσίπρας και ο Φρ. Ολάντ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς -όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και το προσφυγικό- και στη συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο (12.15 ), καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη», που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και έπειτα ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ. Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αναφορά στο χρέος
Φθάνοντας χθες στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος- ο οποίος στήριξε σθεναρά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κατά την διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων της χώρας το καλοκαίρι- έκανε εκ νέου αναφορά στο επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους:
«Περάσαμε ένα αναγκαίο ορόσημο στις 13 Ιουλίου με τη συμφωνία (για το μνημόνιο). Τώρα υπάρχουν άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης για το χρέος, όχι μόνο σε σχέση με το ύψος τους χρέους, αλλά και σε σχέση με τα επιτόκια. Αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση για αυτό το σημαντικό ζήτημα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης» δήλωσε ο Ολάντ.
 Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου