Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το μακελειό στην Τουρκία

Με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν απόψε στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την φονική επίθεση στην 'Αγκυρα.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το μακελειό στην Τουρκία
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εκπρόσωποι αριστερών κουρδικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 ανέφεραν ότι η επίθεση είναι έργο παρακρατικών οργανώσεων και την συνέδεσαν με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε διαδήλωση Κούρδων στη συνοριακή πόλη Σουρούτς στις 20 Ιουλίου , όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Διαδηλώσεις και σε Γαλλία - Ελβετία
Περίπου 1.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπων (σύμφωνα με απολογισμό του κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών- HDP).
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ νωρίς το απόγευμα, ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν σημαίες του κουρδικού κόμματος HDP.
«Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Γαλλία καταδικάζει με σθένος αυτήν την άνανδρη και ανήθικη επίθεση. Οι πολίτες της Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίζουν με αυτές τις ενέργειες εναντίον εκείνων που δίνουν μάχη για την ειρήνη. Κάτω ο βρώμικος πόλεμος και η κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία!» επισήμανε η οργάνωση, που απηύθυνε κάλεσμα για τη διαδήλωση, σε ένα δελτίο τύπου.
Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κέντρου των Κούρδων της Μασσαλίας και διαδήλωσαν φωνάζοντας το σύνθημα «Ερντογάν, δολοφόνε!». Στα πλακάτ που κρατούσαν αναγραφόταν το σύνθημα «η Τουρκία δολοφονεί τους πολίτες».
Στο Στρασβούργο περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στην κεντρική πλατεία της πόλης νωρίς το απόγευμα όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.
Κουρδικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο νέα διαδήλωση στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με σύνθημα "τέλος στο βρώμικο πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία και το Κουρδιστάν".
Κινητοποιήσεις αναμένονται επίσης στη Λυών και την Τουλούζη.
Τουλάχιστον 1. 000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, γνωστοποίησε η δημοτική αστυνομία.
«Μετά τις επιθέσεις στην Άγκυρα (...) πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση με την άδεια των αρχών και τη συμμετοχή 1.000 ανθρώπων» εξήγησε η αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, όπου διευκρίνισε ότι πρόκειται για «ειρηνική διαδήλωση».
Η κινητοποίηση διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες.
«Τέλος στην κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ats.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου