Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Αποσύρεται η διάταξη για τη συλλογή αποδείξεων για το 2015

Μετά το απόλυτο αλαλούμ με τις αποδείξεις, τελικά το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη διάταξη για τη συγκέντρωση αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζουν πως οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν τον Φλεβάρη.
Ωστόσο, μένει να ανακοινωθεί τι θα ισχύσει τελικά και με τι θα αντικατασταθεί.
Πριν από λίγες ώρες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να αρχίσουν τη συλλογή αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015, όπως προβλέπεται από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το enikonomia.gr, θα διατηρηθεί και το 2015 το 10% του εισοδήματος. Αν δηλαδή, ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν θα δηλώσει αποδείξεις του 10%, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους. Έτσι θα υπάρχει πρόσθετος φόρος 220 ευρώ.
Η οριστικοποίηση πάντως για την συλλογή αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος, θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο υπάρχει και ένα καλό νέο που προέρχεται από τα… capital controls. Σύμφωνα με τη νέα παρέμβαση , διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.
Το μαρτύριο πάντως της συλλογής αποδείξεων θα σταματήσει από το 2016, οπότε η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Aftodioikisi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου