Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Πρόεδρος Ιταλικής Βουλής: Ηθικά επιβεβλημένο το δικαίωμα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια

Με παρέμβασή της, η οποία αποτελεί και το κύριο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, η πρόεδρος της βουλής της χώρας, Λάουρα Μπολτρίνι, θέλησε να παρέμβει στην δημόσια πολιτική συζήτηση σχετικά με την πορεία έγκρισης των συμφώνων συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πρόεδρος Ιταλικής Βουλής: Ηθικά επιβεβλημένο το δικαίωμα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια
Η Μπολτρίνι χαρακτήρισε «ηθικά επιβεβλημένη» την δυνατότητα να μπορεί το ένα μέλος του ζευγαριού να υιοθετεί το παιδί που μπορεί να έχει αποκτήσει στο παρελθόν, ο σύντροφός του. Η δυνατότητα αυτή ονομάζεται Stepchild Adoption και έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου το οποίο θα αρχίσει να συζητείται την Πέμπτη στην γερουσία της Ρώμης.
«Όταν πεθαίνει ο σύντροφος και το παιδί του μένει μόνο, το έτερο μέλος του ζευγαριού έχει την υποχρέωση να το φροντίσει. Θεωρώ σχεδόν φυσικό η υποχρέωση αυτή να μετατραπεί σε δικαίωμα, διότι θα ήταν σοβαρό αν συνέβαινε το αντίθετο, αν ο σύντροφος εν ζωή αδιαφορούσε για το παιδί αυτό, ή αν το εγκατέλειπε στην μοίρα του», τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής βουλής.
Η Νέα Κεντροδεξιά, η οποία μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αρνείται, όμως, να συζητήσει οποιαδήποτε δυνατότητα υιοθεσίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, το οποίο και προωθεί την έγκριση του νόμου, τις τελευταίες ώρες δέχθηκε -ως μερική παραχώρηση- να πρέπει να εκφράζεται και αρμόδιος δικαστής πριν να δίνεται πράσινο φως στην υιοθεσία, υπό την μορφή του Stepchild Adoption. «Δεν πρόκειται, όμως, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αλλαγές», δήλωσε η δεύτερη γραμματέας των Δημοκρατικών, Ντέμπορα Σερακάνι.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, σε περίπτωση που η Νέα Κεντροδεξιά συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση, ο νόμος για τα σύμφωνα συμβίωσης πρόκειται να εγκριθεί -εκτός απροόπτου- με τις ψήφους των «δημοκρατικών», του κινήματος Πέντε Αστέρων και της Ιταλικής Αριστεράς.
Το περασμένο Σάββατο ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν σε εκατό ιταλικές πόλεις υπέρ της υιοθέτησης των συμφώνων, ενώ το ερχόμενο Σάββατο, καθολικές και κεντροδεξιές οργανώσεις θα εκφράσουν στην Ρώμη την αντίθεσή τους, κατά το «Family Day», την «Ημέρα της Οικογένειας».
Στο όλο θέμα, τέλος, θέλησε να αναφερθεί και ο πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας ότι «η Εκκλησία έδειξε στο κόσμο ολόκληρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στην οικογένεια που θέλησε ο Θεός και κάθε άλλο είδος σχέσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου